بررسی دایره رنگ ایتن
دایره یا چرخه رنگ ایتن از جمله ابزارهای بسیار مهم جهت رنگ شناسی و استفاده صحیح از رنگ ها میباشد. این دایره توسط یوهانس ایتن، طراح، نقاش، دبیر، نظریه پرداز و نویسندۀ سوییسی در سال 1976 ابداع شد. هر رنگ دارای مفاهیم متفاوتی است و میتواند احساسات مختلفی را به انسان منتقل نماید. آشنایی با دایره ایتن و مفاهیم آن میتواند به شما در انتخاب صحیح رنگ ها و چگونگی بکارگیری آنها در کنار هم راهنمایی کند.
چرخه ایتن چیست؟
چرخه رنگی ایتن، دایرهای متشکل از 12 رنگ با نحوه قرار گیری ویژهای است. این رنگ ها در سه گروه تقسیم میشوند. 1. رنگ های اصلی یا اولیه 2. رنگهای درجه دوم یا ثانویه 3. رنگ های ترکیبی
رنگ های اصلی یا اولیه دایره رنگ ایتن، سه رنگ زرد، قرمز و آبی میباشند. این سه رنگ از ترکیب هیچ رنگ دیگری ساخته نشدهاند و کاملاً ناب میباشند.
رنگ های ثانویه، رنگ هایی میباشند که از ترکیب دو به دوی رنگ های اصلی به مقدار مساوی ایجاد میشوند. رنگ های درجه دوم به صورت زیر بدست میآیند:
- زرد + قرمز = نارنجی
- قرمز + آبی = بنفش
- آبی + زرد = سبز
رنگ های ترکیبی یا مکمل از ترکیب رنگ های اصلی با رنگ های ثانویه بدست میآیند. نسبت های مختلف رنگ اصلی و یا ثانویه در ترکیب، باعث ایجاد تناژ های مختلف از رنگ ترکیبی موردنظر میشود. رنگهای ترکیبی شامل:
- زرد + بنفش = ارغوانی
- قرمز + نارنجی = آجری
- آبی + بنفش = نیلی
- آبی + سبز = آبی فیروزهای
- زرد + سبز = سبز چمنی
- زرد + نارنجی = کهربایی
رنگ های متضاد در ایتن
دایره ایتن، شامل هفت کنتراست یا تضاد رنگ است که هر مورد خواص و ویژگی های مربوط به خود را دارد. کنتراست، به معنای تفاوت های متمایز میان دو رنگ میباشد. تضاد فام، تضاد تاریک و روشن، تضاد سرد و گرم، تضاد رنگ های مکمل، تضاد هم پایه، تضاد کیفیت (خلوص رنگ) و تضاد کمیت (وسعت سطوح)، 7 کنتراست دایره ایتن میباشد که در ادامه به شرح هرکدام میپردازیم.
تضادها یکی از بهترین ترکیباتی هستند که میتوانید از آنها برای ایجاد یک جلوه بصری زیبا و جذاب استفاده کنید. آشنایی با چرخه رنگ ایتن باعث میشود تا بتوانید تصمیم درستی درباره رنگ ها داشته باشید. کسب و کارهایی مانند طراح لباس، دیزاینر، طراح سایت، انیمیشن سازی، برندسازی و بسیاری موارد دیگر که با هنرهای بصری ارتباط مستقیمی دارند، باید با اصول چرخه و کنتراست های آن آشنا باشند.
- ۰۱/۱۱/۰۵